آقای دکتر حزینی متخصص انکولوژی که سالها در زمینه درمان بیماران سرطانی و استفاده از طب تسکینی تجربه دارند، سخنان خود را با توضیح در ارتباط با نحوه آشنایی خود با مبحث طب تسکینی و انگیزه اصلی خود در وارد شدن به این حیطه آغاز نمودند و بیان کردند که بدون طب تسکینی درمان سرطان کامل نمی شود. سخنرانی ایشان در این خصوص به شرح زیر است و پاورپوینت مطالب ارایه شده توسط ایشان نیز در سایت مرکز سلامت معنوی در دسترس می باشد.
در آمریکا درحال حاضر بیماریها را به دو گروه درونی و بیرونی تقسیم می کنند، در صد سال گذشته فقط به دنبال عوامل بیرونی بوده ایم.
علت سرطان با ریسک فاکتورهای سرطان متفاوت است . از بیماران شرح حال فاکتورهای درونی می گیریم، افزایش سطح کورتون به مدت طولانی، مانند مشکلات درونی غم وغصه طولانی مدت و افراط گونه، این فاکتورها موجب ایجاد توده های سرطانی می شود. عوامل عصبی (CNS) هورمونی و خونی این سه شبکه بدن اگر به هم بخورد باعث بروز سرطان می شود . سیگار به تنهایی سرطان نمی آورد علت سرطان درون ماست و شفای سرطان نیز درون ماست. Tcell ها و سیستم ایمنی همه تحت تاثیر عوامل درونی هستند.
ترس و نا امیدی باعث عدم پاسخ به درمان می شود مثل پس زدن عضو پیوندی. سالانه 120000 بیمار سرطانی در ایران شناخته می شود . یک تضمین سلامتی و ضد سرطان می تواند طب تسکینی باشد . درمان کامل بیمار سرطانی را به او اهداء کنید با دید جامع نگر و کل نگر.
وظیفه طب تسکینی (Palliative medicine or care) نگاه انسانی به بیمار و خانواده بیمار داشتن است. طب تسکینی مسکن همه جانبه بیمار و خانواده بیمار می شود.
بیمارستانی که بخش طب تسکینی نداشته باشد و متخصص طب تسکینی نداشته باشد بیمارستان کاملی نیست. سازمان بهداشت جهانی طب تسکینی را یکی از ارکان درمان سرطان در نظر گرفته است. با مبارزه سرطان و سایر بیماریها سفیر سلامتی در خانواده، محل کار و جامعه باشیم. در درمان سرطان باید بیمار محور باشید نه بیماری محور، یک نگاه ویژه به بیمار سرطانی باید داشته باشید. تا دایره ترس بیمار را برطرف نکنید شیمی درمانی و رادیوتراپی اثر مفیدی ندارد.
اولین کلینیک طب تسکینی در سال 1389 به کمک خیر اصفهانی حاج آقا دیانی صاحب شرکت اسنوا احداث شد. خیرین به جای ساخت ساختمان و خرید دستگاه اقدام به قرار دادن متخصص طب تسکینی در بیمارستانها در کنار این بیماران بکنند. متخصص طب تسکینی 24 ساعته باید در خدمت باشد بیمار نباید بدون متولی باشد باید تلفن در اختیار بیمار قرار دهید تا هر زمان مشکلی داشت بتواند تماس بگیرد. پر هزینه ترین، پر عوارض ترین و گنگ ترین بیماری سرطان است و در سال نصف این بیماران فوت می شوند. درمان سرطان حداقل یکسال طول می کشد. هر سه ماه یکبار نیاز به چکاپ و آزمایش دارد که دلهره و ترس هر سه ماه یکبار تکرار می شود و نیاز به حمایت و هدایت بیماران از طرف بیمارستان وجود دارد. اولین فاکتور درمان بیمار acceptance یا پذیرش است اگر بیمار، بیماری خود را نپذیرفته باشد درمان را شروع نکنید. سطح کیفیت زندگی بیمار را ارتقاء دهید، با کاهش بستری شدن در بیمارستان. وقتی بیمار end stage است و بستری شدن اثری ندارد چرا باید بستری شود. یکی از اقدامات ما این بود که خانه ها را تبدیل به بیمارستان کردیم برای بیماران end stage یک خیر یا مسئول این بیماران را حمایت کنند که در خانه ها بستری شوند. تریاژ معکوس اجرا می کنیم بیمار بعد از آمدن به بیمارستان به خانه منتقل می شوند.
مشاوره بیماران درمورد مسایل مذهبی مورد نیاز است، بیماران از خدا دور می شوند. رابطشون با خدا سست می شود نظم و انضباط خدایی، با احترام به قوانین الهی باعث می شود درمان موثر باشد. Spritual care ، مشاور معنوی در همه بیمارستانهای آمریکا انجام می شود. طب تسکینی را یک نفر می تواند انجام دهد یا اینکه می تواند Team work باشد شامل یک متخصص انکولوژی، متخصص قلب ، پزشک عمومی، روانشناس. مراقبت معنوی ادغام تیم درمان با طب تسکینی است. بیماری برخی افراد را از خدا دور می کند بر عکس برخی افراد جدا از خدا را خداشناس می کند.
متخصص end of life care ، هیچ کس به فکر فوت بیماران نیست و هیچ برنامه و پروتکلی برای این بیمار وجود ندارد. خوب از دنیا رفتن یکی از بخشهای طب تسکینی است. محل فوت، زمان فوت و ... برنامه ریزی شده باشد. یکی از نقاط ضعف در ایران چگونه فوت شدن بیماران ما است . حلقه مفقوده ای که به آن توجهی نمی شود.
آیا برای همه بیماران لازم است تا آخرین لحظه شیمی درمانی انجام شود؟ بیمارستان نباید محل فوت باشد . بیماران لاعلاج تختها را پر کرده اند و بیمار علاج پذیر در انتظار بستری شدن است. تیم مراقبت در منزل ایجاد کنید آزادسازی تخت بیمارستان های بزرگ کشور، پرستاری در منزل برای بیماران که نیاز به بستری و مراقبت طولانی مدت دارند ولی نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیست یک تیم home care کافی است . بیمارستان ها فاقد مددکار خوب هستند، کسی که حمایت کند. تجهیزات بیمارستان در حد ICU را در خانه فراهم کنید این باعث می شود بیمار خوب فوت شود. یکی از وظایف طب تسکینی Natural death است، روند فوت را نه طولانی کنیم نه تسریع، برای اعضای خانواده توضیح دهیم و بیمار را اذیت نکنیم " بیمار باید یا خوب خوب شود یا خوب فوت شود " سفر سرطان را برای بیماران خوب به انتها برسانیم . ما اعتقاد به اوتانازی نداریم و تا آخرین لحظه همه مراقبتها را برای بیمار انجام می دهیم شاید خداوند معجزه کند. 80% مشاوره های ما از طریق تلفن دارد انجام می شود (telephone base consultation). از همه امکانات دولتی هم استفاده می کنیم تا مشکل قانونی ایجاد نشود.
IRAN Supportive care in یکی از اقدامات طب تسکینی جلوگیری از ورشکستگی بیماران است.
ارجاع بیماران به طب تسکینی از طریق پزشکان عمومی ، انکولوژیست اولیه ، پرستار تریاژ و اینترن می تواند انجام شود.
تریاژ معکوس :
ایجاد مرکز امانی تجهیزات بیمارستانی برای home care
Palliative care Early روحیه سازی در مرحله ابتدایی تشخیص بیماری
پرسشنامه نیاز معنوی به بیماران می دهیم . مراقبت معنوی نیاز به متخصص ندارد هر فرد می تواند مراقب معنوی باشد .
عود بیماری تقصیر ما و بیمار است. درمان خوب وظیفه ما است ولی عود مجدد به دلیل تزلزلات درونی بیمار است که آن هم باید کنترل شود و تعادل درونی فراهم شود تا سیستم ایمنی تقویت شوند آرامش درونی - کیفیت خواب خوب، تغذیه خوب، خنده به موقع می تواند مانع بروز سرطان شود.
موقع ترخیص بیماران رها می شوند نیاز به میز ترخیص داریم راهنمایی شوند، مشاور تلفنی معرفی شود تا بیمار فقط درصورت نیاز به بیمارستان رجوع کند نه در هر مشکلی که پیش آمد. رها کردن بیمار ایجاد نارضایتی و نا آرامی می کند. حتی تلفن از طرف ما به بیمار صورت می گیرد و این باعث آرامش و رفع نارضایتی می شود. 4 گروه بیمار ایجاد مزاحمت می کند و بستری بودن در بیمارستان کمکی هم نمی کند: بیمارانی که در نزدیک فوت هستند، بیماران ناراضی، بیمار aggressive و پر توقع این بیماران را پیگیری تلفنی می کنیم ایجاد رضایتمندی می کند و از ایجاد مزاحمت جلوگیری می کند.
شفا یافتگان از سرطان خود متخصص طب تسکینی هستند که در بیمارستانها ازشون دعوت می کنیم و از آنها استفاده می کنیم . افرادی که فوت می شوند چه کسانی را به جا می گذارند آیا در خانواده بیمار فرد خیری ایجاد شده به دلیل مراقبت خوب و فوت شدن خوب بیمار؟!
در پایان در پاسخ به سوال یکی از اساتید توضیحاتی در ارتباط با کرامت درمانی Dignity therapy ارایه کردند، کرامت درمانی شش مرحله دارد بعد از تشخیص بیماری، بیمار انتخاب می شود با فرد مصاحبه می شود خاطرات و قسمتهای خوب زندگی که دارای حس کرامت بوده یادآوری می شود و آنها را یادداشت می کنند که بعد به بیمار و خانواده بیمار بر می گرداند و این حس کرامت بیمار را بیشتر می کند و باعث حس خوب هنگام فوت می شود و از طرفی منزلت فرد را در میان افراد خانواده بالا می برد.
شماره تلفن آقای دکتر حزینی: 09133047212